Historische Aufnahme vieler Männer und IREKS-Firmengründer Johann Peter Ruckdeschel

Mijlpalen

Historische Aufnahme des IREKS-Firmengebäude

Meer dan 160 jaar bedrijfshistorie

Van een kleine mouterij en brouwerij in het hart van Kulmbach tot een wereldwijd actieve firmagroep - ontdek meer dan 160 jaar IREKS-bedrijfsgeschiedenis.

1856: Hoe het allemaal begon


In 1856 wordt door de Kulmbacher meesterbakker en brouwer Johann Peter Ruckdeschel met de oprichting van een brouwerij en mouterij de eerste steen gelegd van de IREKS-firmagroep. Sindsdien is er veel veranderd, maar wij hebben de pioniersgeest van onze stichter behouden en voortgezet. Ook vandaag de dag is de naam van het bedrijf onlosmakelijk verbonden met zijn stichter:

IREKS = Johann Ruckdeschel et Söhne, Kulmbach

1900: Ruckdeschel's Milliose


IREKS is altijd op zoek geweest naar nieuwe ideeën om het bakkers- en brouwers vak te ondersteunen. Met de uitvinding van "Ruckdeschel's Milliose" in 1900 legde de zoon van de stichter van het bedrijf, Johann Andreas Ruckdeschel, de basis voor de ontwikkeling van bakmiddelen voor de ambachtelijke bakkerijsector. Het eerste op poedervormig, diastatisch bakmiddel op basis van mout werd een mijlpaal in de bakkerswereld.

1921: Uitbreiding van de IREKS-service


Een andere mijlpaal was de oprichting van het "IREKS Institute for Bakery Science", Deze hield zich bezig met de uitdagingen waarmee bakkerijen geconfronteerd werden, nieuwe ideeën ontwikkelde om de werkprocessen te optimaliseren. Tegelijkertijd had IREKS een uitgebreide klantenservice opgezet, onder andere het vaktijdschrift "Des Bäckers kleiner Ratgeber" (De kleine gids van de bakker), welke voor het eerst verscheen in 1927.

1930: Revolutie in het voordeeg bereidingsproces


Met de uitvinding van de FERTIGSAUER heeft IREKS een revolutie teweeggebracht in de voordeegbereiding. In plaats van de tot nu toe gebruikelijke 24 uur die nodig waren om het deeg te rijzen via uitgebreide voordegen en rijsstadia, heeft FERTIGSAUER dit proces verkort tot slechts twee uur. Ook toen al werden de voordelen van het product gecommuniceerd in de vorm van een indrukwekkende film met eigen demonstraties.

1954: Uitbreiding en modernisering


De jaren 1950 stonden bij IREKS in het teken van uitbreiding en modernisering. Zo werd in 1954 een bakkerij gebouwd voor een vaktechnische opleiding en advies aan klanten en buitendienstmedewerkers. Ook werd er geïnvesteerd in ultramoderne productiefaciliteiten en in de uitbreiding van de mouterijen.

 

1971: Ontwikkeling tot een internationale firmagroep


In 1970 leverde IREKS al aan meer dan 20 landen. Met de oprichting van dochterondernemingen in Italië en Frankrijk werd het internationale netwerk aanzienlijk versterkt. In de daaropvolgende jaren nam het belang van de buitenlandse handel verder toe en werden nieuwe internationale vestigingen opgericht.

1971 - 1980: Nieuw productassortiment - nieuwe kansen


In 1971 ontwikkelde IREKS de MELLA-banketlijn - een overkoepelend merk dat, vooral in Duitsland, nog steeds de rode draad vormt rond ons voortdurend groeiende banketassortiment.

Ongeveer tien jaar later bracht IREKS de eerste pre-mix op de markt: SOJA-MIX. Het stelde bakkerijen in staat om uit één enkele bakmix een verscheidenheid van individuele bakkerswaren te produceren.

1993 - 2007: Uitbreiding van de Oost-Europese activiteiten


De jaren negentig stonden in het teken van de verdere ontwikkeling van onze Oost-Europese activiteiten! Met de oprichting van OOO IREKS in Rusland In 1998 heeft IREKS haar marktpositie in Oost-Europa geconsolideerd. Met verdere vestigingen in Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Kroatië en Servië behoren de landen van Oost- en Zuidoost-Europa tot de belangrijkste markten voor de bedrijvengroep.

 

1998: Hightech productie voor maximale veiligheidsnormen en kwaliteit


In 1998 werd de nieuwe bakkerijgrondstoffenfabriek bij het hoofdkantoor in Kulmbach in gebruik genomen. Een gesloten, volautomatisch charge-mengsysteem combineert de nieuwste technologieën met de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. Met deze technologie is IREKS ideaal uitgerust om te voldoen aan de steeds hogere eisen die gesteld worden aan allergenenbeheer, traceerbaarheid en individualisering.

2004: Competentiegroei in de zoete sector


In 2004 is het traditionele Duitse bedrijf DREIDOPPEL onderdeel geworden van de IREKS-groep en heeft sindsdien onze expertise op het gebied van aroma's, decoraties en ijsgrondstoffen verrijkt.

2000 - 2019: Uitbreiding van onze wereldwijde vertegenwoordiging


In het begin van de jaren 2000 heeft IREKS haar activiteiten in de Zuid-Amerikaanse regio verdiept door samen met de landbouwcoöperatie COOPERATIVA AGRÁRIA een dochteronderneming in Brazilië te openen. In 2011 heeft IREKS haar marktpositie in Rusland verder uitgebreid met de overname van de TRIER Group. In de daaropvolgende jaren werden dochterondernemingen opgericht in China, Canada en Maleisië. De internationale vertegenwoordiging van de firmagroep blijft zich dus gestaag ontwikkelen.

2019: Nieuwe productie-eenheid voor moutextract en zuurdesem


Flexibel, geautomatiseerd, energiezuinig - in 2019 werd de nieuwe mout- en desemproductie iin Kulmbach in gebruik genomen. Daar worden nu moutextracten en vloeibare zuurdesem geproduceerd, die niet alleen indruk maken door hun waardevolle technologische eigenschappen, maar ook door hun uiteenlopende smaken bijdragen tot een unieke kwaliteit van bakkerijproducten.

2023: verdere ontwikkeling van de IREKS Campus


Met de nieuwbouw van de bakacademie en het technisch centrum bij de hoofdvestiging in Kulmbach creëert IREKS een ontmoetingsplaats voor de branche. De IREKS Campus maakt echter niet alleen kennisoverdracht, uitwisseling en netwerken ter plaatse mogelijk, maar ook online! Als digitaal informatie- en seminarplatform biedt de IREKS eCampus een schat aan diensten.