Kwaliteit en duurzaamheid

Innovatie, competentie, klantgerichtheid: het nieuwe technisch centrum van IREKS

Vier verdiepingen op 1.000 m² vloeroppervlak: na vijf jaar plannen en drie jaar bouwen kon het nieuwe IREKS Technikum in juli 2022 in gebruik worden genomen. Bij deze gelegenheid geven Dr. Thomas Kunte, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij IREKS GmbH, en Gudrun Weber, Onderzoek & Ontwikkeling - Organisatie bij IREKS GmbH, een eerste inzicht in de nieuwe wereld van microbiologie, ultrasporenanalyse, sensortechnologie & Co. en leggen ze uit welke mogelijkheden het technisch centrum biedt.

Dr Kunte, waarom is het IREKS Technisch Centrum gebouwd? Eigenlijk is er al het IREKS IQ Centre, waar alles draait om innovatie & kwaliteit.

Dr. Thomas Kunte: In het IREKS IQ centrum staan kwaliteitstesten en bakproeven, die we op een adequate manier kunnen uitvoeren in de uitgebreide eigentijdse gebouwen van het nieuwe technische centrum, voorop. Maar vooral stelt het technisch onderzoekscentrum ons ook in staat om de veredeling van onze gewassen te optimaliseren en compleet nieuwe processen uit te proberen om unieke en innovatieve producten op de markt te brengen waarmee bakproducten met een onderscheidend aroma kunnen worden geproduceerd. In ons innovatie- en kwaliteitscentrum voeren we dus proeven en onderzoeken uit voor onze klanten langs de hele waardeketen „from farm to fork“.

Wat zijn precies de mogelijkheden die het nieuwe technische centrum biedt?

Dr. Thomas Kunte: Uniek in de sector is ons laboratorium voor ultrasporenanalyse, waar jaarlijks voor ca. 3 miljoen euro aan testen worden uitgevoerd en dat nu opnieuw is uitgebreid. Het feit dat we deze expertise in huis hebben is een enorm voordeel, omdat het ons in staat stelt om zeer snel en nauwkeurig veiligheidgerelateerde testen uit te voeren op onze grondstoffen en producten en om mogelijke problemen met grondstoffen veel sneller op te sporen en dus voordat ze worden gebruikt in onze productie en niet pas wanneer de producten bij onze klanten zijn.
Dit wordt ook ondersteund door onze nieuwste analyseapparatuur, die we nu hebben kunnen aanschaffen dankzij de ruimte die we hebben gekregen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld meer dan 200 pesticiden tegelijk bepalen met slechts één meting of sporen van tarwe in speltmeel betrouwbaar detecteren met een volledig nieuwe methode (digitale PCR) - dit laatste is een absoluut unique selling point.

Gudrun Weber: Het technisch centrum van IREKS heeft niet alleen nieuwe analyseapparatuur, maar ook faciliteiten die een nog nauwere band creëren tussen productie en laboratorium. Het hart van het technisch centrum is de research pilot plant, die ruimte biedt voor het uitvoeren van belangrijke experimenten op het gebied van de verfijning van onze grondstoffen (bijv. fermenteren, mouten, drogen of verhitten). Tot nu toe konden we alleen op zeer kleine schaal testen in het IQ Centre of op zeer grote schaal in de productie.In de nieuwe laboratoriumfabriek kunnen we nu bijvoorbeeld een kleine roosterij en een extruder plaatsen. En, we kunnen samen met onze klanten speciale systemen testen.

Betekent dit dat de klanten van IREKS niet alleen profiteren van uitgebreide analyses en jullie knowhow, maar daar ook echt de praktijk in kunnen?

Gudrun Weber: Precies! Samen met onze klanten kunnen we heel specifieke producten ontwikkelen die passen in hun assortiment en hun productiefaciliteiten.

Dat klinkt als een heel interessante investering. Hoe past de bouw van het nieuwe technisch centrum in de investeringsstrategie van IREKS?

Dr. Thomas Kunte: Natuurlijk gaat zo'n investering gepaard met hoge kosten - in dit geval met vele miljoenen. Maar met de bouw van het technisch centrum hebben we geïnvesteerd in de toekomst. Het nieuwe technisch centrum biedt IREKS alle voorwaarden om in een vroeg stadium te kunnen reageren op veranderingen in de markt en om de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve en vooral veilige producten voor onze afnemers in de komende jaren onbeperkt te kunnen voortzetten.