Kwaliteit en duurzaamheid

Nieuwe onderzoekslokatie voor het verbeteren van grondstoffen

Na 3 jaar bouwen konden we in juli 2022 het nieuwe technisch ontwikkelingscentrum van IREKS in gebruik nemen. Een van de belangrijkste projecten is het technisch ontwikkelingscentrum. Wat ze daar precies kunnen, lees je hieronder.

Op het hoofdkantoor van IREKS GmbH in Kulmbach werd het nieuwe technische ontwikkelings centrum voor onderzoek naar veelbelovende en sterke producten zoals zuurdesem, geroosterd mout, moutextracten of voorbehandeld meel in gebruik genomen. Op een oppervlakte van ongeveer 600 m² worden verschillende nieuwe ontwikkelings- en testmogelijkheden gecreëerd voor het verbeteren van natuurlijke grondstoffen zoals granen, zaden of oliezaden. Nieuwe productieprocessen kunnen nu bijvoorbeeld op reproduceerbare wijze worden uitgeprobeerd en getest, wat resulteert in unieke en innovatieve nieuwe producten, maar ook in het optimaliseren van bestaande processen.

Met de modernste apparatuur kan een groot assortiment aan bakkerijgrondstoffen worden verfijnd tot vele veelbelovende bakkerijgrondstoffen, dit kan via verschillende processen zoals; fermentatie, extruderen of roosteren. Deze technologieën toegepast in de juiste combinaties creëren poedervormige, pasteuze of vloeibare producten met een groot gamma aan smaken en kleuren. Als bestanddelen van onze bakingrediënten geven deze op hun beurt de bakwaren die ervan worden gemaakt een heel eigen en karakteristiek uiterlijk en een onmiskenbaar aroma.

Deze nieuwe faciliteit dicht de kloof tussen laboratoriumproductie en de productie in onze productiefaciliteiten en maakt het opschalingsproces in de context van nieuwe productontwikkeling veel makkelijker. Bovendien kunnen reeds bestaande productietechnieken op kleinere schaal nauwkeuriger worden onderzocht en verder worden geoptimaliseerd. Tegelijkertijd maakt de combinatie met onze laboratoriumruimte, die uniek is voor de industrie, het mogelijk om de geproduceerde producten wetenschappelijk te testen op hun veiligheid.